Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΝΑ ΟΡΑΜΑ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ

- "Μήπως θα μπορούσατε να μου πείτε προς τα που να τραβήξω από εδώ;"

- "Αυτό εξαρτάται κατά πολύ από το που θες να πας..." είπε η γάτα.




- "Δε με ενδιαφέρει που..." είπε η Αλίκη.

- "Τότε δεν έχει σημασία ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσεις..." είπε η γάτα.

Η Αλίκη στη χώρα των Θαυμάτων - Λιούις Κάρολ.



Με την πλύση εγκεφάλου, ξεχάσαμε γιατί ζούμε. Ενας ολόκληρος θίασος από καλοπληρωμένους "έγκριτους δημοσιογράφους", "έμπειρους πολιτικούς" και "διακεκριμένους οικονομολόγους", μιλάνε ασταμάτητα με στοιχεία και νούμερα, ποσοστά και πιθανότητες λες και οι ζωές μας είναι ασκήσεις σε διαγώνισμα λογιστικής.  Ολη μέρα από τα τηλεοπτικά παράθυρα αποτιμούν την αξία της ανθρώπινης ζωής, της πατρίδας, της φύσης, και της αξιοπρέπειας μας λες και είναι χαλασμένο εμπόρευμα.

Ολοι αυτοί οι παλιάτσοι, παρότι χωρισμένοι σε ομάδες, πράσινες, κόκκινες, μπλε, μαύρες, δουλεύουν στον ίδιο θίασο. Εργάζονται για τα ίδια αφεντικά. Αλλάζουν στολές και μακιγιάζ, αλλάζουν τσιριμόνιες και κάθε τέσσερα χρόνια διαγωνίζονται για να διαλέξουμε ποιος από τους παλιάτσους θα είναι ο πρωταγωνιστής της φετινής παράστασης.

Ο θίασος έχει χρεοκοπήσει. Οι παλιάτσοι δεν κρατάνε πια ούτε τα προσχήματα. Μαλώνουν μπροστά στον κόσμο μεταξύ τους για το ποιος έφταιξε για τη χρεοκοπία και δείχνουν με το χεράκι ο ένας τον άλλον σαν άτακτα μωρά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν έφταιξε ούτε η διεύθυνση, ούτε οι ίδιοι οι παλιάτσοι που εκτελούν εδώ και χρόνια τα ίδια νούμερα και δεν τα χουν πετύχει ούτε μία φορά.  Το συμβούλιο τους αποφάσισε ότι για όλα φταίνε οι πελάτες. Ναι. Οι πελάτες. Αυτοί που πλήρωναν εισιτήριο και καθόνταν και βλέπανε την παράσταση, ξανά και ξανά, επευφημώντας κάθε φορά τον αρχιπαλιάτσο  που μοίραζε δωρεάν θέσεις. Οι πελάτες που κάτσανε στις δωρεάν θέσεις. Οι τζαμπατζήδες. Και οι κανονικοί πελάτες που πλήρωναν τόσα χρόνια και δεν έκαναν τίποτε από όλα αυτά, κι αυτοί φταίνε. Για την ακρίβεια, αυτοί θα πληρώσουν μεγαλύτερο εισιτήριο. Υποχρεωτικό εισιτήριο. Αλλιώς θα αμολύσουν τους ελέφαντες στο χωριό. Οχι, δε φταίει ούτε η διεύθυνση, ούτε το προσωπικό. Φταίω εγώ. Και φταις και εσύ.

Ολους αυτούς τους έχω σιχαθεί. Και αυτούς και τους ειδικούς, και τους καθηγητές, και τους δημοσιογράφους, και τους πολιτικούς. Ολους. Θέλω να βγω στο δρόμο και να αρχίσω να ουρλιάζω ΣΚΑΣΤΕ! ΒΟΥΛΩΣΤΕ ΤΟ ΠΙΑ! ΦΤΑΝΕΙ! Δε θέλω να ακούσω άλλο πια για ποσοστά, δε θέλω να ακούσω για δισεκατομμύρια, δε θέλω να ακούσω τι είπε ο κάθε διεθνής γραβατωμένος απατεώνας, δε θέλω να μάθω τι αποφάσισαν άλλοι για μένα. Η υπομονή μου έχει τελειώσει. Σας βαρέθηκα. Από εδώ και μπρος, δε θα σας λαμβάνω καν υπ' όψη. Δεν υπάρχετε πια από εδώ και εμπρός για εμένα. Στον κόσμο που οραματίζομαι, δεν υπάρχει θέση πια για εσάς.

Ξέρω ότι το ίδιο συμβαίνει και με τον κόσμο που οραματίζεστε και εσείς. Οτι δεν υπάρχει εκεί πια θέση για εμένα. Αρα έχουμε πόλεμο. Σας προειδοποιώ όμως ότι πίσω από εμένα έρχονται πολλοί. Και όλοι μαζί, είμαστε πιο δυνατοί.  Πίσω από κάθε δυσκολία, υπάρχει μια ευκαιρία. Όσο πιο μεγάλη η δυσκολία, τόσο πιο μεγάλη η ευκαιρία. Σήμερα, που ο λαός μας περνάει πολύ δύσκολες στιγμές, έχουμε μπροστά μας μια τεράστια ευκαιρία. Δεν την βλέπουμε. Οι παλιάτσοι φροντίζουν γι αυτό. Με τα νούμερα τους μας αποσπούν την προσοχή. Ομως η ευκαιρία είναι εκεί. Μια τεράστια ευκαιρία για αλλαγή.

Αλλαγή σημαίνει πραγματική αλλαγή της συμπεριφοράς μας. Η συμπεριφορά μας πηγάζει από τις πεποιθήσεις μας. Ωστε, για να αλλάξουμε συμπεριφορά, πρέπει να αλλάξουμε πεποιθήσεις. Για να αλλάξουμε πεποιθήσεις, πρέπει να αλλάξουμε πνευματικότητα. Αλλαγή στην πνευματικότητα, έρχεται όταν απαντηθούν (ή επαναπροσδιοριστούν) τα μεγάλα ερωτήματα της ζωής.  Γιατί ζω; Τι κάνω στη ζωή; Υπάρχει κάτι πάνω και πέρα από εμένα;  Ποιες είναι οι υποχρεώσεις μου απέναντι στη ζωή και το Θεό;  Εχω υποχρέωση απέναντι στις γενιές που πέρασαν;  Εχω υποχρέωση απέναντι στις γενιές που θα 'ρθουν;  Εχω υποχρέωση απέναντι στην ιστορία;

Οταν αυτά τα ερωτήματα δεν έχουν απαντηθεί, ή έχουν απαντηθεί ανεπαρκώς, ή λάθος, με τη συνδρομή της παιδείας που παρέχει η τηλεόραση και της πλήρους χαλάρωσης των ηθών, το αποτέλεσμα είναι τις περισσότερες φορές ένας άνθρωπος που δε νοιάζεται για κανέναν άλλον στον κόσμο παρά για τον εαυτό του, ένας που αγαπάει περίτεχνα ζωγραφισμένα χαρτάκια που αποκαλεί τρυφερά λεφτά, που θα κάνει το παν χωρίς ηθικές αναστολές για να τα αποκτήσει και να "ανέβει κοινωνικά", που πιστεύει ότι "έτσι είναι η κοινωνία, έτσι είναι η ζωή", που νιώθει ότι "μια ζωή την έχει, αν δεν την γλεντήσει", ένας άχρηστος αμόρφωτος. Ενας ακόμη άχρηστος νεκρός. Το σύστημα παιδείας μας είναι εργοστάσιο παραγωγής άχρηστων νεκρών.  Και δε συμβαίνει μόνο στη χώρα μας αυτό. Είναι προϊόν του δυτικού "πολιτισμού".

Μόλις όμως κάποιος αναθεωρήσει και δώσει νέες απαντήσεις και πιστέψει ότι βρίσκεται στη ζωή για έναν σκοπό και αυτός ο σκοπός είναι εκτός από την αξιοπρεπή διαβίωση, η διαφύλαξη της ζωής και η βελτίωση του ανθρώπινου είδους, η αγάπη και η συμπόνοια, η συμφιλίωση με το Θεό, τότε μονομιάς, αλλάζουν οι πεποιθήσεις του και αυτόματα αλλάζει και η συμπεριφορά του.  Θέλει μόνο ένα κλικ. Μια μοίρα αλλαγή στον τρόπο σκέψης. Το κλικ αυτό, είναι ταυτόχρονα το πιο εύκολο και το πιο δύσκολο πράγμα και συνήθως ξαφνικά, έρχεται μόνο μετά από κάποιο συμβάν που σημάδεψε τη ζωή του ανθρώπου.  Και επειδή οι καιροί που ζούμε, σημαδεύουν τις ζωές πολλών, έχω το δικαίωμα να ελπίζω ότι το κλικ αυτό θα μπορούσε να συμβεί.

Και αφού μπορεί να συμβεί, εγώ που ανήκω εδώ, έχω χρέος να πολεμήσω εδώ και όχι αλλού. Γι αυτό, θα κοιτάξω πρώτα από όλα να αλλάξω εμένα εδώ, να φτιάξω μια χώρα "εμείς". Κι ας κάνουν το ίδιο και οι άλλοι λαοί, να πάμε μπροστά.

Για να πετύχουμε οτιδήποτε στη ζωή, πρέπει να θέτουμε στόχους. Και για να θέτουμε στόχους, πρέπει να έχουμε ένα όραμα προς την εκπλήρωση του οποίου οι στόχοι να αποσκοπούν. Τέτοιο όραμα ο Ελληνικός λαός σήμερα δεν έχει. Και πρέπει να αποκτήσει. Χωρίς όραμα, δεν έχουμε στόχο, δεν ξέρουμε που θέλουμε να πάμε και δεν έχει σημασία ποιο μονοπάτι θα ακολουθήσουμε όπως είπε και η γάτα στην Αλίκη. Και επειδή είμαι Ελληνας και έχω ένα όραμα και θέλω να το μοιραστώ, το καταθέτω σήμερα εδώ. Δεν ξέρω αν είναι το σωστό. Ξέρω πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Και πάνω από όλα είναι ένα όραμα. Ενα προϊόν συνθετικής σκέψης. Καλές οι διαπιστώσεις, καλή η ανάλυση, καλή η ενημέρωση, όμως κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσουμε να παρατηρούμε σοκαρισμένοι τα γεγονότα που κάποιοι άλλοι ορίζουν για μας, και να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τι θα κάνουμε εμείς.

Στην Ελλάδα που οραματίζομαι, αποστολή της παιδείας είναι να μετατρέψει τους αμόρφωτους ανθρώπους που νοιάζονται μοναχά για τα ιδιωτικά τους θέματα σε πολίτες, άτομα δηλαδή που ενδιαφέρονται και ασχολούνται ενεργά με τα κοινά. Ατομα που αγωνίζονται. Για τον εαυτό τους, για την κοινωνία και για την ανθρωπότητα. Αυτή ας είναι η πυξίδα μας για να αποφασίσουμε τι είδους μόρφωση θέλουμε να δώσουμε στα παιδιά μας.

Στην Ελλάδα που οραματίζομαι, υπάρχουν νόμοι και δικαιοσύνη.  Οι πολίτες συμμετέχουν στις δικαστικές αποφάσεις σαν ένορκοι, ειδικά όταν πρόκειται για αδικήματα κατά της περιουσίας του λαού και της κοινωνίας.

Στην Ελλάδα που οραματίζομαι, δεν υπάρχει χώρος ψηλά, παρά μόνο για τους καλύτερους. Μονάχα ο πιο ικανός μπορεί να ανέβει κοινωνικά και να καταξιωθεί. Οι δημόσιες θέσεις δεν αγοράζονται με λεφτά, και δεν πωλούνται για λεφτά.

Στην Ελλάδα που οραματίζομαι, υπάρχει σεβασμός στο Θεό. Υπάρχει συμπόνοια για τον άτυχο. Σεβασμός προς τον ηλικιωμένο. Υπάρχουν Αρχές. Οι άτυχοι και οι ηλικιωμένοι δεν είναι στατιστικός δείκτης. Οι άτυχοι είναι αδέρφια μου και οι ηλικιωμένοι οι πρόγονοι μου και δε συμβιβάζομαι γι αυτούς παρά με το καλύτερο που μπορώ να δώσω.

Στην Ελλάδα που οραματίζομαι, το κράτος υπάρχει για τον πολίτη και ελέγχεται και ανακαλείται άμεσα από τον πολίτη. Το κράτος εκτελεί τις αποφάσεις του πολίτη.  Οι καλύτεροι πολίτες, καλούνται να εφαρμόσουν τις αποφάσεις της κοινωνίας. Και κανείς δεν αναθέτει σε άλλον να αποφασίσει για λογαριασμό του. Γιατί γνωρίζει ότι κανείς δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του καλύτερα από αυτόν.

Ολα τα άλλα θα 'ρθουν. Αρκεί να πάρουμε την εξουσία από τους ανίκανους κληρονόμους. Να πάρουμε την εξουσία από τους καλύτερους υπαλλήλους  του τραπεζικού καρτέλ και να την δώσουμε στους καλύτερους Ελληνες.

Και επειδή ξέρω ότι όλα αυτά είναι ουτοπικά, και ότι δεν γίνονται, και ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα, και ότι το σύστημα είναι δυνατό και ένα σωρό άλλες δικαιολογίες για να μην κάνω τίποτα, θυμίζω ότι ένα όραμα είναι ουτοπικό, όσο οι άνθρωποι δεν πιστεύουν σε αυτό, αλλά μόλις το πιστέψουν, η ουτοπία γίνεται πραγματικότητα. Τρελό; ίσως. Ομως όσες φορές ο κόσμος άλλαξε, άλλαξε από τους τρελούς του. Οχι από τους λογικούς.









Οραμα μας η Ελλάδα της παιδείας, του πολιτισμού και της δημοκρατίας.  

Η Ελλάδα που προάγει τη δικαιοσύνη, την ελευθερία, την ασφάλεια, και το σεβασμό στον άνθρωπο.  

Η Ελλάδα που οδηγεί στο φως την ανθρωπότητα. 

Την Ελλάδα αυτήν, θέλουμε, μπορούμε και είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε και να την φτιάξουμε. 

Οδηγός μας στο σκοτάδι, είναι οι πανάρχαιες  αξίες των προγόνων μας. Το ήθος, o ηρωισμός και η δημοκρατία. 


ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΟΠΟΣ;

Το αντίδοτο στην ολιγαρχία και την τυραννία, είναι γνωστό εδώ και χιλιάδες χρόνια:

Δ Η Μ Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α

Το σημερινό πολιτικό σύστημα, δεν είναι δημοκρατία. Είναι ολιγαρχία. (http://thalamofilakas.blogspot.com/2011/10/blog-post_09.html) Μια ολιγαρχία που υπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων αφεντικών. Για να πάρει κάποιος την εξουσία, απαιτούνται λεφτά. Και όπως είπε και ο Αριστοτέλης χιλιάδες χρόνια πριν, η ολιγαρχία εξυπηρετεί πάντοτε τα συμφέροντα των πλουσίων (οι ολιγάρχες χρωστάνε χάρη στους πλούσιους για τα προεκλογικά λεφτά) και η δημοκρατία πάντοτε τα συμφέροντα των φτωχών (επειδή είναι περισσότεροι). 

Απαιτούμε τον εκδημοκρατισμό του συντάγματος. Απαιτούμε από εδώ και στο  εξής, όταν λαμβάνονται σοβαρές αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή μας, να  αποφασίζουμε εμείς.  Απαιτούμε να ελέγχουμε άμεσα την εξουσία με σώμα  κληρωτών πολιτών. Απαιτούμε ελεύθερο πολιτικό βήμα. 

Απαιτούμε δημοκρατία. Παιδεία ελεύθερων πολιτών. Δικαιοσύνη ίσων ανθρώπων. Κοινωνία των πολιτών - όχι των αγορών.


ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

- Κατάργηση βουλευτικής ασυλίας και νόμου περί ευθύνης υπουργών.

- Καταμέτρηση της περιουσίας των πολιτικών προσώπων και των δημοσίων λειτουργών καθώς και των συγγενών τους πριν και μετά το πέρας της θητείας τους. Οταν διαπιστώνονται περιουσιακά στοιχεία η απόκτηση των οποίων δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, η περιουσία του δημοσίου λειτουργού θα δημεύεται, ο ένοχος θα καθαίρεται και θα στερείται πολιτικών δικαιωμάτων. 

- Βουλή κληρωτών πολιτών σε ρόλο φύλακα της δημοκρατίας αντί του σημερινού προέδρου.  Ελεγχος της εξουσίας από τη βουλή κληρωτών.  Εγκριση των νόμων της βουλής από τη βουλή των κληρωτών και όχι από τον πρόεδρο της δημοκρατίας.  Επώνυμες καταγγελίες διαφθοράς στην βουλή των κληρωτών. Εξεταστικές επιτροπές για σκάνδαλα, στην ολομέλεια της βουλής κληρωτών πολιτών. [1]

- Πλήρης διαχωρισμός δικαστικής νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας. Συμμετοχή των πολιτών στη δικαστική εξουσία με την καθιέρωση του θεσμού του ένορκου. Εξεταστικές επιτροπές με συμμετοχή ικανού αριθμού κληρωτών ενόρκων.  [2]

- Η τηλεόραση είναι πολιτικό βήμα. Οι άδειες στα κανάλια δίνονται στο όνομα του Ελληνικού λαού. Η τηλεόραση ελέγχεται από το λαό. Διασφάλιση ισηγορίας προεκλογικά και μετεκλογικά. Το κανάλι της βουλής να μετατραπεί σε διαρκές πολιτικό βήμα. [3]

- Δημοψηφίσματα για τα σημαντικά θέματα που αφορούν το λαό και καθορίζουν τη μοίρα μας. (π.χ. Μνημόνιο, ευρώ, μεταναστευτικό, ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων οργανισμών). Τα δημοψηφίσματα θα επιβάλλονται με συλλογή ικανού αριθμού υπογραφών πολιτών και όχι όταν το θελήσει η βουλή ή η κυβέρνηση μόνο.[4]

- Ελεγχος των οργανισμών από κληρωτούς πολίτες ανα επάγγελμα. (π.χ. κληρωτοί λογιστές όπου απαιτείται λογιστικός έλεγχος. Κληρωτοί μηχανικοί όπου απαιτείται έλεγχος κατασκευών. κ.λ.π.

- Πλατφόρμα δημοσιοποίησης πολιτικών προτάσεων από πολίτες όπου θα μπορεί ο κάθε πολίτης να προτείνει νόμους.

- Μηχανήματα τύπου ΑΤΜ ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων σε επίπεδο δήμου και κοινότητας. [5] 


ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ

- Να σβήσουμε τις διαχωριστικές γραμμές που χωρίζουν το λαό σε δεξιούς και αριστερούς, συντηρητικούς και προοδευτικούς. Δεν είμαστε τίποτε από όλα αυτά. Είμαστε Ελληνες πολίτες και απαιτούμε να αποφασίζουμε εμείς για εμάς.

- Η αλλαγή του πολιτεύματος με τον τρόπο που περιγράφεται, αποκλείει αμέσως από την εξουσία τους ανθρώπους που ψάχνουν για πολιτικό καταφύγιο για να σώσουν την πολιτική τους καριέρα.

- Το προτεινόμενο πολίτευμα δεν απαιτεί μεγάλες αλλαγές στον τρόπο διακυβέρνησης με τον οποίο είμαστε ήδη εξοικειωμένοι. Οι μεγάλες αλλαγές φοβίζουν τον μέσο άνθρωπο και δύσκολα γίνονται  αποδεκτές. Το κράτος παραμένει, η βουλή παραμένει, οι εκλογές  παραμένουν και το μόνο που αλλάζει είναι μερικές αλλαγές στο σύνταγμα που αφορούν στους  πολιτικούς και η σύσταση του σώματος της βουλής των κληρωτών.

- Οι αλλαγές που απαιτούνται είναι συγκεκριμένες και η αλλαγή στο  σύνταγμα θα γίνει με τρόπο που δεν θα κινδυνεύσουν τα δημοκρατικά μας  δικαιώματα.

- Η κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας και του νόμου περι ευθύνης  υπουργών καθώς και η υποθήκευση της περιουσίας όσων διαχειρίζονται  δημόσιο χρήμα βρίσκει σύμφωνη την συντριπτική πλειοψηφία όλων των  πολιτών. 

- Η δαμόκλειος σπάθη του σώματος των κληρωτών και οι νόμοι που πλέον  δε θα προστατεύουν τους πολιτικούς αλλά θα τους εκθέτουν, εξασφαλίζουν  ότι την εξουσία θα την διεκδικήσουν οι άριστοι αφού κανένας ανεπάγγελτος  απατεώνας δε θα δεχθεί να υποβάλλει τον εαυτό του σε τέτοιο έλεγχο και  κίνδυνο όταν γνωρίζει ότι αν κλέψει θα τιμωρηθεί. Οι πολιτικοί και όχι  μόνο ο λαός θα υφίστανται και οι ίδιοι τις συνέπειες των πράξεων τους.

- Το σύστημα αυτό μπορεί να γίνει αποδεκτό από πολίτες όλων των  ιδεολογιών αφού εξακολουθεί η λειτουργία της βουλής και η εκλογή  βουλευτών όπως και πριν. Τα κόμματα μπορούν να συνεχίσουν να διεκδικούν  την εξουσία. Αρα είναι μια πρόταση ενωτική.

- Το σύστημα μπορεί να γίνει αποδεκτό από όλες τις κοινωνικές τάξεις,  αφού η ύπαρξη του σώματος των κληρωτών θα σταματήσει την ψήφιση νόμων  που ενισχύουν τους πλούσιους πολίτες έναντι των φτωχών και θα  σταματήσει η ενίσχυση της ανισοκατανομής του πλούτου.

- Η διακυβέρνηση της χώρας από άριστους πολίτες θα μας βγάλει απο το  οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα, ή τουλάχιστον δε θα  μας στοιχίσει την ελευθερία μας.

- Η εισαγωγή στοιχείων δημοκρατίας όπως το δημοψήφισμα και η κλήρωση,  θα εκπαιδεύσει πολιτικά τους πολίτες και θα βελτιώσει το επίπεδο  πολιτικής παιδείας του λαού μας. Οταν αποφασίσουμε ότι είμαστε  έτοιμοι, θα μεταβούμε σε περισσότερο δημοκρατικά πολιτεύματα.

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ:  ΠΑΙΔΕΙΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

- Πλήρης δημόσια δωρεάν παιδεία με μοντέρνα συστήματα μάθησης και κριτήριο πάντα τη δημιουργία υπεύθυνων πολιτών και χαρούμενων ανθρώπων.

- Ολοι οι δημόσιοι  υπάλληλοι και ειδικά οι  υπάλληλοι του υπουργείου παιδείας θα μορφώνουν  τα παιδιά τους  υποχρεωτικά σε δημόσια σχολεία.

- Η τηλεόραση είναι μέσο παιδείας. Καθορισμός κανόνων λειτουργίας  τηλεόρασης με δημοψήφισμα, κατόπιν δημόσιας διαβούλευσης.  ΕΣΡ από  κληρωτούς πολίτες που θα εφαρμόζει τους κανόνες και θα επιβάλλει  πρόστιμα. [3]

- Διδασκαλία της αρχαίας  Ελληνικής γραμματείας είτε στα αρχαία, είτε σε μετάφραση. Αίσωπος,  Ομηρος, Πλάτωνας, Αριστοτέλης στα σχολεία όλων των βαθμίδων.  Παροχή  παιδείας και όχι επαγγελματικής κατάρτισης στα σχολεία.

-  Κατασκευή ψηφιακής κρατικής δωρεάν βιβλιοθήκης με έργα Ελλήνων και Ξένων  δημιουργών, μεταφρασμένα στα Ελληνικά και σε όλες τις γλώσσες του  κόσμου.

- Σταμάτημα της πορνοποίησης της νέας γενιάς της χώρας μας ειδικά στις μικρές ηλικίες.


ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ:  ΚΟΙΝΩΝΙΑ

- Η παιδεία και η υγεία αποτελούν κοινωνικά αγαθά και δεν παραδίδονται στα χέρια ιδιωτών.

- Το νερό, το ρεύμα, η καθαριότητα είναι κοινωνικά αγαθά και δεν παραδίδονται στα χέρια ιδιωτών.

- Το οδικό δίκτυο της χώρας είναι περιουσία των Ελλήνων και δεν παραδίδεται στα χέρια ιδιωτών.

-  Οι τηλεπικοινωνίες, αεροδρόμια, λιμάνια, δρόμοι, στρατιωτικές βιομηχανίες και ότι έχει σχέση με την  εθνική μας ασφάλεια δεν παραδίδονται στα χέρια ιδιωτών.

- Οι ηλικιωμένοι δικαιούνται σεβασμού και αξιοπρεπούς ζωής με επαρκή σύνταξη.

- Αξιοπρεπής διαβίωση για όλους τους πολίτες.  Κανείς πολίτης κάτω από το όριο της φτώχειας.

- Παροχή αξιοπρεπούς φιλοξενίας στους πολιτικούς πρόσφυγες που αιτούνται πολιτικό άσυλο.

- Θέσπιση κριτηρίων εισόδου μεταναστών στη χώρα και εφαρμογή της νομιμότητας 

- Αυστηρότατες ποινές για το κύκλωμα παράνομης διακίνησης μεταναστών.

- Εξορθολογισμός και απλοποίηση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών. Σκληρή  τιμωρία εμπόρων και χρηστών ναρκωτικών και τσιγάρων (χαχα) - δημιουργία επαρκή αριθμού ιδρυμάτων  αποτοξίνωσης. 

- θέσπιση κινήτρων για την επιστροφή των Ελλήνων επιστημόνων από το εξωτερικό.


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

-  Δημόσια κεντρική τράπεζα. Το χρήμα δεν είναι ιδιοκτησία κανενός και δεν είναι εμπόρευμα. Είναι  μέσο ανταλλαγής. Εκδοση εθνικού νομίσματος (δημοψήφισμα)

-  Ελεγχος δανείων και μονομερής καθορισμός διάρκειας αποπληρωμής και  λοιπών όρων (δημοψήφισμα)  Μηνύσεις κατά Goldman Sachs και κατά παντός  υπευθύνου για τη σημερινή κατάσταση της χώρας.

- Ελευθερία  και ενθάρρυνση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας σε όλους τους τομείς εκτός  των κοινωνικών παροχών. (Υγεία, παιδεία, κοινωνικές παροχές).  (δημοψήφισμα)

- Δίκαιη φορολόγηση 

- Ανάδειξη της χώρας σε παγκόσμιο κέντρο  υγείας δίνοντας κίνητρα στους διεθνώς καταξιωμένους  επιστήμονες του κλάδου και δημιουργία μεγάλων δημοσίων νοσοκομείων

- Επιδότηση της αγροτικής παραγωγής με κριτήριο την αποδοτικότητα. 

- Αξιοποίηση ορυκτού πλούτου της χώρας από το δημόσιο με επιστροφή των κερδών στον πολίτη με κοινωνικές παροχές.

- Επανίδρυση βιομηχανίας.



[1] Η θητεία στη βουλή των κληρωτών θα μπορούσε να είναι τρίμηνη ή εξάμηνη.  Ο τρόπος κλήρωσης θα πρέπει να είναι αδιάβλητος και θα μπορούσε να γίνει με την ίδια μέθοδο που κληρώνεται το λόττο και το τζόκερ με αριθμό πολίτη από το υπουργείο εσωτερικών (ή τον αριθμό ταυτότητας). 

[2] Σώμα κληρωτών ενόρκων σε όλα τα ποινικά και διοικητικά δικαστήρια.

[3] Επιλογή με δημοψήφισμα απλών κανόνων που έχουν να κάνουν με τον έλεγχο της παιδείας που μεταδίδεται από την τηλεόραση αλλά και την χρήση της τηλεόρασης προεκλογικά ως πολιτικό βήμα. Οι αποφάσεις θα μπορούσαν να αφορούν σε γενικά ερωτήματα, όπως π.χ. "επιτρέπεται η διαφήμιση προϊόντων για παιδιά";  "ποιες ώρες επιτρέπεται";  "μετά από ποια ώρα επιτρέπεται η εκπομπή πορνογραφικού περιεχομένου",  "επιτρέπεται η χρήση της λέξης "μαλάκα" σε τηλεοπτικά σήριαλ";  "η ισηγορία είναι υποχρεωτική για διάστημα ενός μηνός πριν τις εκλογές και θα πρέπει να ακούγονται ίσο χρόνο όλοι οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων και όχι οι αγαπημένοι των καναλαρχών"  και άλλα παρόμοια ερωτήματα). Η εφαρμογή των νόμων αυτών (που θα αποφασίσουμε με δημοψήφισμα) θα γίνεται από κληρωτό ΕΣΡ που θα αποτελείται από π.χ. 500 κληρωμένους πολίτες.  Κάθε πολίτης που βλέπει να καταπατούνται οι ψηφισμένοι κανόνες, θα θέτει υπ' όψη του σώματος του ΕΣΡ την παράβαση και το σώμα θα επιβάλει αυστηρά πρόστιμα και τιμωρίες στους ιδιοκτήτες των καναλιών. Το ΕΣΡ θα μπορούσε να αλλάξει ανα τρίμηνο, καθώς δεν απαιτείται καμία απολύτως τεχνική γνώση πέραν των κανόνων που εγκρίθηκαν από το δημοψήφισμα.

[4] Το δημοψήφισμα είναι ο μοναδικός τρόπος που έχουμε για την έκφραση της θέλησης μας. Μόνο με το δημοψήφισμα μπορεί ο λαός να αποφασίσει ο ίδιος για τα σοβαρά θέματα.  Η διαδικασία είναι απλή και γνωστή (ίδια σχεδόν με τις εκλογές) και το μόνο που ίσως χρειάζεται είναι η παρουσία περισσότερων κληρωτών εφόρων στις κάλπες όταν γίνονται δημοψηφίσματα.

[5] Το σύστημα υπάρχει ήδη και λέγεται "δίκτυο Περικλής". Με το σύστημα αυτό μπορούν οι πολίτες να αποφασίζουν για τα θέματα που αφορούν την τοπική κοινωνία. (http://www.ntua.gr/periklesnet/page3/page3.html)  Δεν συστήνω την εφαρμογή του για εθνικά δημοψηφίσματα, διότι η ασφαλής διεξαγωγή και ο έλεγχος δεν είναι εύκολο να ελεγχθούν όταν γίνονται ηλεκτρονικά.  Μια καλή ιδέα για την καθιέρωση των ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων είναι η δημοσίευση των αποτελεσμάτων των δημοψηφισμάτων ανοιχτά, ονομαστικά ώστε να είναι εύκολο να επιβεβαιωθεί η ορθότητα της καταμέτρησης. 


ΘΑΛΑΜΟΦΥΛΑΚΑΣ

16 σχόλια:

  1. Ναι, συμφωνώ είναι ενα όραμα που αξίζει να ακολουθήσεις, να πολεμήσεις γι αυτό.
    Έναι οτι καλύτερο μπορεί να μας συμβεί.

    Παναγιώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γυριζω στο σπιτι απο 12ωρο των 600 ευρω το μηνα.
    Ανοιγω την τηλεοραση και βλεπω και ακουω ολους αυτους τους ιδιους που εχεις βαρεθει και εσυ.
    Τη κλεινω.
    Ανοιγω το ιντερνετ και αρχιζω να διαβαζω μπλογκ.
    Τωρα εγω πρεπει να καθισω να διαβασω τα κειμενα του καθε μπλογκερ 3000 λεξεις τουλαχιστον το καθενα,ο καθενας γραφει καθε βδομαδα και απο ενα καινουριο συνταγμα,απο μια καινουρια οικονομικη αναλυση,τι εγινε πριν 3 χρονια,πριν,5,πριν 10 χρονια αλλοι ξεκινανε απο το 1821 πως φτασαμε ως εδω,αλλοι πανε και ποιο πισω,στα αρχαια.
    Και αφου εχει γινει το κεφαλι μου καζανι απο τη τηλεοραση,αχταρμας απο τα μπλογκ,και η οποια κριτικη λειτουργεια του εγκεφαλου μου εχει παρει κοκκινη καρτα και αποβολη για δεκα αγωνιστικες,ΚΑΙ ΛΕΩ ΣΚΑΣΤΕ ΟΛΟΙ!!! ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΩ ΑΛΛΟ!!Εχω να ικανοποιησω και το μουνι της γκομενας το βραδυ!!!!
    Αλλα λεω δεν γαμιετε εγω ειμαι τυχερος ΑΚΟΜΑ.
    Για σκεψου ολους αυτους τους παντρεμενους που εχουν στοματα να ταισουν,γιατρους με φακελακια να πληρωσουν,στεγαστικα,τι πρεπει να κανουνε αυτοι οι ανθρωποι για να μαθουν οταν βγουν εξω απο το σπιτι τους γεματοι αγανακτηση,προς τα που θα κινηθουνε,σε ποια συγκεντρωση,σε ποια πλατεια,που τους εχετε καψει το γαμημενο εγκεφαλο,ποσα νεα συνταγματα να μαθουν απεξω,ποσα στοιχεια απο τις γαμημενες οικονομικες αναλυσεις για το παρελθον το παρον,το μελλον να απομνημονευσουν,ποσες γεωπολιτικες αναλυσεις να αναλυσουν,για ποιους εχθρους να διαμαρτυρηθουν πρωτα,τους μεσα? τους εξω? τους κοκκινους τους μπλε τους πρασινους,τους μαυρους?
    Που να αφησουν το παιδι τους για να βαλουν τα μουτρα τους στη πρωτη γραμμη και να φανε το δακρυγονο και το γκλοπ για να μπορεσουν να καρπωθουν κατι μισθοφοροι μπλογκακηδες παραπανω διαφημιση και τραφικ?
    Πρεπιπτοντως αμα μυγιαστεις ,χεστηκα δεν με ενδιαφερει.
    Δεν ειμαι δημοσιογραφος να ικανοποιησω το αφεντικο μου,πηδωντας τον απεναντι.
    Και σε τελικη αναλυση Συνταγμα και νομοι υπαρχουν,οι μισοι να εφαρμοζονταν μονο, μπορει να μη ζουσαμε σε ουτοπια αγγελων αλλα θα ημασταν καλυτερα,σωστοτεροι απεναντι στα παδια μας,ΜΗ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟ 10 ΑΥΤΟΚΛΗΤΟΥΣ ΝΟΜΟΘΕΤΕΣ ΚΑΙ 10 ΑΥΤΟΚΛΗΤΟΥΣ ΜΠΑΤΣΟΥΣ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΤΑΞΗ.
    ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΝΟΜΟΘΕΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΠΑΤΣΟΥΣ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΕΥΜΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΣΤΗ ΠΟΡΕΙΑ ΑΠΟΛΟΤΡΙΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΠΟ ΕΞΩ ΚΕΝΤΡΑ,ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ.
    ΑΝ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ Ο ΘΕΟΣ ΕΙΔΕ ΟΤΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ ΣΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑ ΤΟΥ ΓΙΑΥΤΟ ΤΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΙΣ 10 ΕΝΤΟΛΕΣ.
    ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΩΣ ΤΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΝΑ ΕΞΕΛΙΣΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΜΜ? ΠΩΣ ΤΟ ΠΑΜΕ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΛΑ?
    ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΣΤΑ ΛΕΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΡΗΣΚΟΣ.
    Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ,ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΑΣ ,ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΠΡΟΘΥΜΟΥΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΔΥΚΤΙΑ " ΜΑΡΙΝΑΛΕΝΤΑΣ",ΑΛΛΥΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ ΓΙΑΤΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΟΙ "ΚΑΛΟΙ" ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΘΑ ΥΠΟΦΕΡΟΥΜΕ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΘΑΝΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΟΥΡΑ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ Η ΣΕ ΜΙΑ ΟΥΡΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ.
    ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ-ΑΝΑΛΗΨΗ ΕΥΘΗΝΗΣ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.
    ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΗΡΩΕΣ,ΟΧΙ ΑΥΤΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΜΠΕΡΤΕΣ ΣΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΘΕΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΚΑΙ ΣΕ ΣΩΖΟΥΝ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΜΕ ΤΑ ΟΠΛΑ ΠΟΥ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥΣ ΣΤΡΑΤΟΥΣ.
    ΑΣ ΤΟ ΠΑΡΟΥΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΤΑΝ ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΜΙΣΟΥΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΒΟΛΕΜΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΚΑΡΕΚΛΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΤΕ ΠΕΤΩΝΤΑΣ ΑΣΤΑΚΟΥΣ Ο ΕΝΑΣ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ ΣΤΗ ΜΥΚΟΝΟ,ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ Η ΤΡΟΙΚΑ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΕΜΑΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ.
    ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ-ΑΝΑΛΗΨΗ ΕΥΘΗΝΗΣ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
    ΕΙΔΕΣ? ΓΡΑΦΩ ΚΑΙ ΕΓΩ 3000 ΛΕΞΕΙΣ.
    ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΣΟΥ ΕΚΑΝΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΖΑΝΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. A,KATI ΠΟΥ ΞΕΧΑΣΑ.
    ΤΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΕΞΙΣΩΝΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ.ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΡΩΣΤΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΨΥΧΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΗΣΟΥΝΕ ΤΗΝ ΩΡΑΙΑ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΚΑΡΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΩΜΑΤΙΚΑ.ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΕΡΟΜΑΣΤΕ.
    ΓΙΑ ΠΕΣΜΟΥ ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΤΙΜΩΡΙΑ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙΣ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΑΥΤΟΙ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ?
    ΕΝΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΡΑΓΕΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΜΕΣΑ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΨΥΧΕΣ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΝΤΙ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΘΑΛΠΤΟΥΝ ΕΚΕΙ,ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΝΤΗΣΟΥΝ ΣΠΙΝΑ ΛΟΓΚΑ?
    ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΝΩ,ΝΟΜΙΖΩ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΦΥΛΑΚΗ(ΕΥΚΟΛΗ ΛΥΣΗ) ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΥΨΟΥΜΕ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΛΙ ΤΙΣ ΕΥΘΗΝΕΣ ΜΑΣ ΣΑΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.ΤΙ ΤΥΧΗ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ Ο ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΟΣ?
    ΞΑΝΑΣΚΕΨΟΥ ΤΟ ΓΙΑΤΙ ΝΟΜΙΖΩ ΕΙΣΟΥΝ ΠΟΛΥ ΒΙΑΣΤΙΚΟΣ ΣΤΟ ΧΑ-ΧΑ ΣΟΥ
    ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΑΣΩ,ΟΠΩΣ ΕΙΠΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΕΧΟΥΜΕ ΓΕΜΙΣΕΙ ΑΠΟ ΝΟΜΟΘΕΤΕΣ ΚΑΙ ΜΠΑΤΣΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευελπιστώ ότι το λες καλοπροαίρετα και δεν απευθύνεσαι
      στον από πάνω, γιατί αυτά που λέει δεν είναι ούτε άσχημα ούτε προσβλητικά απλά λειτουργεί όπως όλοι μας που έχει "μπουκώσει" το μυαλό μας από λόγια.
      Αυτά που λέει κατά τη γνώμη μου, είναι σωστά.

      Να συμπληρώσω ότι οι προτάσεις σου είναι από τις πιο σοβαρές και αξιόλογες που έχω διαβάσει πάνω στο θέμα(είτε από επώνυμους είτε από ανώνυμους νομοθέτες).
      Τόσα χρόνια οι επώνυμοι είναι που νομοθέτησαν και μας κατέστρεψαν οπότε ήρθε η ώρα να ακουστούν και οι μη επαγγελματίες πολιτικοί.
      Τόσα χρόνια, το μεγαλύτερο μερίδιο των βουλευτών είναι δικηγόροι και Συνταγματολόγοι και για αυτό μας έχουν καταντήσει έτσι με χιλιάδες νόμους και χιλιάδες παραθυράκια.
      Σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, όλοι έχουν στο σπίτι τους ένα μέτριου μεγέθους βιβλίο, το Σύνταγμα της χώρας τους και γνωρίζουν τους νόμους τους.
      Σε εμάς εσκεμμένα γίνεται όλο αυτό που γίνεται.

      Διαγραφή
  4. Προσωπικά δεν βλέπω πολύ τηλεόραση σχεδόν καθόλου. Γιατί την τηλεόραση την έχει πιάσει ο γιόκας μου.
    Τα μόνα βιβλία που διάβαζα εδώ και χρονιά είναι τεχνικά, μηχανικής, ηλεκτρικού περιεχόμενου.
    Μέτα την ομιλία του ΓΑΠ στο Καστελόριζο με έπιασε μια επιθυμία να μάθω, να μάθω διάφορα που δεν είχα ασχοληθεί ποτέ μου, είχα την ανάγκη να μάθω την αλήθεια, να διαβάσω μερικά blogs.
    Δεν μπορώ να δω τηλεόραση, δεν μπορώ να συνεχίσω σαν να μην τρέχει τίποτα,θέλω να διαβάσω χιλιάδες λέξεις και εκατομμύρια λέξεις αν χρειαστεί ώστε να μάθω κάτι απο την αλήθεια.
    Δουλεύω 65 ώρες την εβδομάδα αλλά έχω την ανάγκη να βρω και να επικοινωνίσω με άλλους με τις ίδιες ανησυχίες.

    Παναγιώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ναι , έχουμε γεμίσει με ηλιθιους που το μόνο που κάνουν είναι κριτική, προσπαθώντας να περισώσουν το υπάρχον σύστημα . Κάτι παιδάκια σάν τον Απόστολο που προσπαθούν να μας πούν για συστήματα δικτύων αλληλεγγύης . Οχι φίλε το πρόβλημά μας είναι αυτό που αναφέρει ο Θαλαμοφύλακας . το πρόβλημά μας είναι πρόβλημα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και αυτή τη δημοκρατία πρέπει να θωρακίσουμε΄και να εδραιώσουμε πρώτα.
    Θαλαμοφύλακα , το κοινοποίησα σε όλους.ελπίζω σε ευήκοα ώττα και όχι σε τύπους σάν τον Απόστολο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γένοιντο!
    Όμως αυτές οι τομές, μέσα στο νεοευρωπαικό νεωτεριστικό "μαντρί" που μας έχουν φυλακίσει, δεν δικαιούνται διά να ελπίζουν...άρα πρώτος στόχος τί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πρώτος στόχος να υποστηρίξουμε όσους θέλουν την σωστή δημοκρατία. Σύμμαχοι μπορεί να υπάρξουν και εντός Ευρώπης αφού είδη μιλάνε για Ευρώπη δυο ταχυτήτων.
    Το "όραμα" μου φαίνεται άπιαστο όνειρο αλλά είναι ότι καλύτερο θα μπορούσα να ακολουθήσω.

    Παναγιώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τουλαχιστον καποιοι κακοηθεις ηλιθιοι βγαινουν και μιλανε με το ονομα τους ,αντιθετα απο κατι εξυπνους ανωνυμους νομοθετες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ.
      Είναι απαράδεκτο να προσβάλλουμε κάποιον μόνο και μόνο γιατί έχει διαφορετική άποψη.
      Αφού μιλάμε για Δημοκρατία ας ξεκινήσουμε από εκεί και δίπλα να προσθέσουμε την εγκράτεια και τον σεβασμό.
      Όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει πρώτα να αλλάξουμε τον εαυτό μας.
      Επίσης το πρόβλημα δεν είναι η ανωνυμία αλλά πως τη χρησιμοποιεί ο καθένας μας.

      Διαγραφή
  9. Η μεγαλύτερη επανάσταση είναι αυτή ενάντια στις πεποιθήσεις μας. Η μεγαλύτερη επανάσταση είναι η αυτοβελτίωση.
    Οι φόβοι, η ανοχή, η αδυναμία αντίστασης, είναι αποτέλεσμα των αρνητικών πεποιθήσεων τις οποίες έχουμε αναπτύξει στη ζωή μας.
    Ο Καμίλο Κρουζ στο βιβλίο του "Μια αγελάδα μια
    φορά", αναφέρει πως πάντα θα είμαστε αυτό που πιστεύουμε πως είμαστε. Συμφωνώ απολύτως. Αν από παιδί κάποιος αντιμετωπίζεται ως αδύναμος, πάντα θα αδρανεί ως αδύναμος. Αν αντιθέτως αντιμετωπίζεται ως ικανός θα έχει σε όλη του τη ζωή την αυτοπεποίθηση να παλέψει ακόμα και για τον πιο υψηλό στόχο και να τον πετύχει. Δεν υπάρχουν μονόδρομοι, ούτε τίποτα δεδομένο. Δεν υπάρχουν δόγματα, ούτε θέσφατα πλήν ενός: αν πιστεύεις πως θα αποτύχεις θα αποτύχεις και αν πιστεύεις πως θα πετύχεις θα πετύχεις. Αρκεί να αλλάξεις πεποιθήσεις, να επαναξιολογήσεις αρχές και αξίες. Να μηδενίσεις τα πιστεύω σου και τα δεδομένα σου και να αρχίσεις από το μηδέν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σχεδόν όλοι συμφωνούμε ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στη λειτουργία του κράτους, στους θεσμούς.
    Η πολιτική ελίτ δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι. Αυτό το σάπιο σύστημα είναι το σωσίβιο που της έχει μείνει και δεν πρόκειται να το αποχωριστεί.

    Συντακτική εθνοσυνέλευση είναι η μόνη λύση από το σημερινό αδιέξοδο και οι παραπάνω προτάσεις αποτελούν και αυτές μέρος μιας συζήτησης που έχει ανοίξει.
    Κατά τη γνώμη μου, ένα εγχείρημα όπως αυτό της βουλής των κληρωτών δεν είναι εύκολα εφαρμόσιμο στην εποχή μας. Αν κληρωνόταν κάποιος από τη Θράκη θα παρατούσε τα πάντα για να κατέβει στην πρωτεύουσα για τη βουλή; Ίσως ένας παρόμοιος θεσμός θα μπορούσε να βρει πρακτικότερη εφαρμογή στους δήμους π.χ. ένα κληρωτό δημοτικό συμβούλιο.

    Εκεί που συμφωνώ απόλυτα είναι στο δημοψήφισμα. Να αυτός πράγματι είναι θεσμός άμεσης δημοκρατίας που μπορεί αύριο ακόμα να μπει σε λειτουργία. Όπως λέει και ο Θαλαμοφύλακας, δεν έχουμε δημοκρατία αλλά ολιγαρχία, και ένα εκκωφαντικό επιχείρημα για του λόγου το αληθές είναι το μόλις 1 δημοψήφισμα της Γ' ελληνικής "δημοκρατίας" το 1974 για το πολιτειακό.

    Νίκος Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νίκο,

      Η κλήρωση μπορεί να εφαρμοστεί παντού. Και στην τοπική αυτοδιοίκηση, και στον έλεγχο της βουλής και στον έλεγχο της τηλεόρασης και στον έλεγχο των οικονομικών των οργανισμών (κλήρωση μεταξύ των πιστοποιημένων τεχνοκρατών) και παντού.

      Για την κληρωτή βουλή, πράγματι είναι ένα πρόβλημα το πως θα αφήσει τη δουλειά του κάποιος για 3 ή 6 μήνες. Το πρόβλημα όμως αυτό δεν είναι άλυτο. Θα μπορούσε να ισχύει ο νόμος που ισχύει για τις έγκυες γυναίκες (αποζημίωση + άδεια + μη δυνατότητα απόλυσης). Ακούγεται δύσκολο, αλλά αξίζει τον κόπο.

      Μεγαλύτερο πρόβλημα θα έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά επίσης δεν το θεωρώ άλυτο. Ενα σπασμένο πόδι μπορεί να θέσει κάποιον επαγγελματικά εκτός μάχης για αρκετό καιρό, και με κάποιο τρόπο, όλοι μας τα καταφέρνουμε. Προφανώς ο άνθρωπος από τη Θράκη, θα δικαιούται δωρεάν διαμονής, διατροφής και αεροπορικών εισιτηρίων για το χρόνο της θητείας του. Τα χρήματα μπορεί να φαίνονται πολλά, δεν είναι όμως σε σύγκριση με τα δισεκατομμύρια που χάνονται δεξιά και αριστερά.

      Τέλος, στην πολιτεία αυτή, η συμμετοχή κάποιου στην βουλή των κληρωτών, αποτελεί μεγάλη τιμή και δε θεωρώ υπερβολή, οι κληρωτοί να χαίρουν τιμές προέδρου, ή να αναρτώνται τα ονόματα τους στους τοίχους της βουλής αντί για τα πορτραίτα των προδοτών.

      Διαγραφή
  11. "Για να πετύχουμε οτιδήποτε στη ζωή, πρέπει να θέτουμε στόχους. Και για να θέτουμε στόχους, πρέπει να έχουμε ένα όραμα προς την εκπλήρωση του οποίου οι στόχοι να αποσκοπούν. Τέτοιο όραμα ο Ελληνικός λαός σήμερα δεν έχει. Και πρέπει να αποκτήσει. Χωρίς όραμα, δεν έχουμε στόχο, δεν ξέρουμε που θέλουμε να πάμε και δεν έχει σημασία ποιο μονοπάτι θα ακολουθήσουμε όπως είπε και η γάτα στην Αλίκη. Και επειδή είμαι Ελληνας και έχω ένα όραμα και θέλω να το μοιραστώ, το καταθέτω σήμερα εδώ. Δεν ξέρω αν είναι το σωστό. Ξέρω πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Και πάνω από όλα είναι ένα όραμα. Ενα προϊόν συνθετικής σκέψης. Καλές οι διαπιστώσεις, καλή η ανάλυση, καλή η ενημέρωση, όμως κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσουμε να παρατηρούμε σοκαρισμένοι τα γεγονότα που κάποιοι άλλοι ορίζουν για μας, και να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τι θα κάνουμε εμείς."... ΕΥΓΕ φιλτατε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μπράβο.
    Είναι η πρώτη φορά που τέθηκε θέμα για την τηλεόραση που ελέγχει τη ζωή μας και μας χειραγωγεί δεκαετίες τώρα.
    Οι περισσότεροι βλέπουν και κάνουν ότι τους σερβίρει η τηλεόραση και δεν ισχύει μια είδηση αν δεν "ειπώθηκε στην τηλεόραση".
    Αντίστοιχα μια μερίδα αγανακτισμένων αδυνατώντας πια να ελέγξουμε την κατάσταση, την κλείσαμε για να ησυχάσουμε και σε λίγο θα κλείσουμε και το ίντερνετ (αν δεν μας το κλείσουν αυτοί) μιας και δεν μπορούμε να καταλάβουμε πια είδηση είναι αληθινή και πια ψεύτικη και κατευθυνόμενη.
    Είναι όπως τα λες, πρέπει να βγουν νόμοι σοβαροί πάνω στο θέμα, που είναι σοβαρότερο από ότι το κάνουν να φαίνεται..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η επίσκεψη σας στο Θαλαμοφύλακα με τιμά ιδιαίτερως.

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι τρολλιές, οι κουτσουλιές και οι ύβρεις.

Τα υπόλοιπα θα μείνουν για πάντα εδώ, εκτεθειμένα σε κοινή θέα, γι αυτό πριν πατήσετε το κουμπί "Υποβολή", παρακαλώ να ξαναδιαβάσετε αυτό που γράψατε.

Αρχειοθήκη ιστολογίου